Η πρόληψη των πυρκαγιών: Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί!
Ήδη διανύουμε και φέτος την αντιπυρική περίοδο, η οποία άρχισε την 1η Μαΐου και τελειώνει τις 31 Οκτωβρίου. Οι πρώτες φωτιές έκαναν την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές της χώρας και το μυαλό μας πάει στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, το δικό μας δάσος. Σχεδόν κάθε χρόνο στις παραδασόβιες περιοχές σημειώνονται πυρκαγιές, άλλες πιο εκτεταμένες σε μέγεθος και καταστροφές και άλλες λιγότερο καταστροφικές. Πάντως σε κάθε περίπτωση ήταν όλες τους επικίνδυνες όχι μόνο για το δάσος, αλλά και για τα χωριά και τους κατοίκους τους που ζουν εκεί. Μάλιστα στην τελευταία μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή είχαμε και θύμα στο Αγράμπελο, ενώ στην Μπαμπίνη η φωτιά κυριολεκτικά πέρασε μέσα από το χωριό και κατέκαψε σπίτια, ευτυχώς όχι ανθρώπους. Τις αιτίες των πυρκαγιών αυτών τις ξέρουν πλέον και οι πέτρες: οι αμέτρητοι σκουπιδότοποι μέσα στο δάσος (=φραδυφλεγείς βόμβες), το κάψιμο ξερών κλαδιών και καλαμιών από τους αγρότες, το κάψιμο χορτολιβαδικών εκτάσεων για εκμετάλλευσή τους ως βοσκοτόπια από ντόπιους κτηνοτρόφους, η αμέλεια των περαστικών που πετάνε αποτσίγαρα και άλλα εύφλεκτα υλικά στο δάσος.
Τα μέτρα που έχουν παρθεί για την πρόληψη των πυρκαγιών: μηδαμινά έως ανύπαρκτα. Διανοίχθηκαν μόνον κάποιοι νέοι δασικοί δρόμοι τους οποίους τους βαφτίσανε «αντιπυρικές ζώνες», αμφιβόλου σκοπιμότητας στις πιο πυκνόφυτες περιοχές του βελανιδοδάσους, καταστρέφοντας πολλά δέντρα και ανοίγοντας (την όρεξη) νέους δρόμους στους λαθροϋλοτόμους. Το βελανιδοδάσος είναι ένα δάσος με σχετικά αραιή δασοκάλυψη, διαθέτει ήδη πολλούς διανοιγμένους αγροτοδασικούς δρόμους και τα περισσότερα σημεία του είναι εύκολα προσβάσιμα από τα σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα. Τι νόημα λοιπόν έχει η διάνοιξη νέων δρόμων όταν δεν συντηρούνται επαρκώς ούτε καν οι υφιστάμενοι;
Τα πρώτα και βασικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από «χτες» είναι:
· Ο καθαρισμός όλων των σκουπιδότοπων μέσα στο δάσος(*)
· Η απαγόρευση και η αποτροπή μέσω συστηματικών ελέγχων της καύσης ξερών κλαδιών και καλαμιών, η οποία θα πρέπει να γίνεται μόνον σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 της Υπ’ αριθ. 9/2000 πυροσβεστικής διάταξης (ΦΕΚ Β’ 1459/30-11-2000) “Κανονισμός ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις” όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1554) και ισχύει.
· Η απομάκρυνση της υπόροφης βλάστησης κατά προτεραιότητα: 1) εκατέρωθεν του οδικού δικτύου (δασικό, επαρχιακό και εθνικό), 2) σε επικίνδυνα σημεία, 3) σε αντιπυρικές ζώνες, και 4) στη ζώνη μίξης δασών και οικισμών.
Επιβάλλεται στους χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων η παρουσία υδροφόρου οχήματος με μέριμνα του οικείου Δήμου όταν ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού).
Εκτός από την ευθύνη που έχουν οι αρμόδιες δασικές, πυροσβεστικές, δημοτικές και άλλες υπηρεσίες, μεγάλο μερίδιο ευθύνης αναλογεί σε εμάς τους απλούς πολίτες, ίσως το μεγαλύτερο. Η «αμέλεια» αποτελεί το πρώτο συνθετικό των περισσότερων αιτιών πυρκαγιάς και αυτή την αμέλεια καλούμαστε να συγκρατήσουμε με κάθε τρόπο την αντιπυρική περίοδο. Μακριά λοιπόν από τη χρήση φωτιάς και άλλων εύφλεκτων ουσιών εντός του δάσους, οποιαδήποτε ώρα. Καλέστε το 199 σε περίπτωση καπνού ή φωτιάς. Συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις πυροπροστασίας και δασοκαθαρισμών. Ας συμβάλλουμε όλοι μας στην πρόληψη των πυρκαγιών, το χρωστάμε στα τόσα θύματα που έχουμε θρηνήσει.
(*) Αλήθεια τι απέγινε με εκείνη την εξαγγελία του κ. Χ. Βερελή π. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κατά την επίσκεψη της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου όταν δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα διαθέσει τα χρήματα από την συμμετοχή όλων των βουλευτών στην επιτροπή, για τον καθαρισμό των σκουπιδότοπων στο βελανιδοδάσος; Ή τα χρήματα δόθηκαν αλλά κάποιοι τα χρησιμοποίησαν για άλλους σκοπούς ή δεν δόθηκαν ποτέ και ήταν ένα ακόμη προεκλογικό τέχνασμα από τα πολλά που μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί μας. Πάντως οι σκουπιδότοποι «καλά κρατούν»!
Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος "Η Αμαδρυάδα"