Πατησίων 5, Ομόνοια, 10436 Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024
Παρατηρητήριο Βελανιδιάς
Βρίσκεστε στη σελίδα: Νέα - Άρθρα
20/4/2019 Μέγα Σάββατο

 Συγκέντρωση Συλλόγων και φορέων ενάντια στις μονάδες παραγωγής ενέργειας με βιορευστά στις Φυτείες.

Η ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 17/4/2019, ώρα 18:30 με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.), των Συλλόγων Μελών της και του  Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Η Αμαδρυάδα», στην Αθήνα και στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΑΝ.ΣΥ. με τη συμμετοχή μελών τους, πολιτικών, δημοτών της περιοχής, εκπροσώπων φορέων, αφού άκουσε τα μέλη της, τους πολιτικούς,  και τους εκπροσώπους των φορέων, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα για την ακύρωση των  αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία τριών μονάδων Α) απόφαση υπ΄αρ. πρωτ. 30562/11-2-2019 μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιορευστά, ισχύος 1 MW, ιδιοκτησίας «ΑΝΤΩΝΙΑ ΤΖΟΥΦΕΤΑ», στη θέση «Μαστοράκια» Δ.Ε. Φυτειών, Δ. Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Β) απόφαση υπ΄αρ. πρωτ. 30562/11-2-2019 μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιορευστά, ισχύος 1 MW, ιδιοκτησίας «WALL ECO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», στη θέση «Μέγα Κάμπος» Δ.Ε. Φυτειών, Δ. Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλ/νίας και Γ) απόφαση υπ΄αρ. πρωτ. 30614/11-2-2019 μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιορευστά, ισχύος 300 ΚW¨, ιδιοκτησίας «ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΥ», στη θέση «Παλιομπρούσκα» Δ.Ε. Φυτειών, Δ. Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλ/νίας.

Tα επίμαχα έργα, για την κατασκευή των οποίων εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι με τις παραπάνω προσβαλλόμενες αποφάσεις, προβλέπεται να κατασκευαστούν στις παραπάνω θέσεις  «Μαστοράκια», «Μέγας Κάμπος» και «Παλιομπρούσκα», εντός των διοικητικών ορίων της τοπικής κοινότητας Φυτειών του Δήμου Ξηρομέρου,  σε γήπεδο επιφάνειας 10.715 τμ, το οποίο γειτνιάζει με αγροτική οδό (χωρίς να εξειδικεύεται επακριβώς, εάν στη συγκεκριμένη θέση που θα εγκατασταθούν οι μονάδες υπάρχει οδός προσπέλασης, όρος απαραίτητος για την αδειοδότηση) και σε απόσταση μόλις 1.500μ από την τοπική κοινότητα Φυτειών, 2.000μ από το ιστορικό μοναστήρι του Λιγοβιτσίου Φυτειών, τη λίμνη Οζερού και το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, 3.000μ από την αρχαία πόλη των  Φυτειών και 3.000 μ έως 5.000 μ από τα χωριά Παπαδάτου, Μπαμπίνη, Σκουρτού, Μαχαιράς, Χρυσοβίτσα και Προδρόμου, περιοχή με έντονη κτηνοτροφία, καλλιέργειες, ελαιώνες, αμπέλια, μελισσοκομία, ιδιαίτερα κατάλληλη για βιολογική κτηνοτροφία, γεωργία και δενδροκαλλιέργειες για τις οποίες επιδοτούνται.

Στην περιοχή αυτή και μάλιστα σε γειτνίαση με τις θέσεις που αφορούν οι αιτήσεις αδειοδότησης, βρίσκεται το γνωστό ιστορικό και ακμάζων μοναστήρι της Παναγίας Λιγοβιτσίου (διαβιούν δεκάδες μοναχές) με το ιστορικό κάστρο μεταβυζαντικής εποχής, τα αρχαία και επιβλητικά κάστρα του    μεταβυζαντινού   μοναστηριού Αγίου Γεωργίου Πόρτας Μπαμπίνης και των αρχαίων Φοιτιών, οι γειτονικές αρχαιότητες Κόροντα Χρυσοβίτσας, πολλά ιστορικά και άριστα συντηρούμενα εξωκλήσια και πλήθος παλαιών πηγαδιών, που αποτελούν κυριολεκτικά αριστοτεχνήματα και σημεία αναφοράς και βιωμάτων των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, στην περιοχή βρίσκονται (εφάπτονται) το αυτοφυές Δάσος της Βελανιδιάς (ενταγμένο στο δίκτυο NATURA), με το γνωστό και προστατευόμενο από την UNESCO είδος βελανιδιάς και η λίμνη Οζερός με την πλούσια βιοποικιλότητα και ιδίως τα σπάνια είδη ψαριών και πουλιών. Τέλος, η περιοχή αποτελούσε και αποτελεί τόπο άσκησης σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας και πηγής αποκλειστικών/μοναδικών πόρων ζωής για πλήθος κατοίκων της περιοχής και των οικογενειών τους (ιδίως νέων ανθρώπων που επέλεξαν να μείνουν στα χωριά τους).

Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν μπορεί να γίνονται εντελώς απρογραμμάτιστα και τυχαία, δηλαδή σε μέρος όπου τύχει ν’ αγοραστεί κάποιο ακίνητο και χωρίς να έχει συνταχθεί από τον αρμόδιο Δήμο Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης.

Για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Στην προκειμένη περίπτωση οι τοπικές Κοινότητες Φυτειών, Παπαδάτου, Μπαμπίνης, Σκουρτού, Μαχαιράς, Χρυσοβίτσας και Προδρόμου, ο Δήμος Ξηρομέρου κι όλοι οι φορείς της περιοχής, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν τοποθετηθεί αρνητικά για την κατασκευή των μονάδων αυτών.

Για τους παραπάνω λόγους αποφασίσθηκε:

Η παρουσία εκπροσώπων της επιτροπής στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου, που πέραν άλλων να ζητηθεί από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να ηγηθούν του αγώνα και των κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής.

 

Παρουσία εκπροσώπων της επιτροπής στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και ενημέρωσή του για τις θέσεις των πολιτών της περιοχής

Επίσκεψη της  Επιτροπής  στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Πελοπονήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, κ.  Νίκο Παπαθεοδώρου  και να του επιδώσουν το ψήφισμα για την ανάκληση της απόφασής του, καθώς και τα ψηφίσματα των φορέων και Συλλόγων της περιοχής

Να πραγματοποιηθεί τις ημέρες των εορτών του Πάσχα ( Μεγάλο Σάββατο 11 το πρωί)     δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής.

 Να ζητηθεί άμεσα συνάντηση της Επιτροπής, εκπροσώπων όλων των Φορέων  με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσία και του Υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη.

          Επίσης αξιώνουμε:

Να ληφθούν υπόψιν οι γνώμες των τοπικών κοινωνιών.

Να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός και ν’ αναλάβει ο δήμος Ξηρομέρου να συντάξει Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων.

Να προστατευθούν οι επιδοτούμενες βιολογικές καλλιέργειες των κατοίκων, το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και οι αρχαιότητες της περιοχής.

Να γίνουν δεκτές οι προσφυγές που έχουν ασκηθεί από τον Δήμο Ξηρομέρου και ν’ ακυρωθούν οι  προσβαλλόμενες ως άνω αποφάσεις.

Συνημμένα: Συνοπτικό σημείωμα νομικών επιχειρημάτων επί των προσφυγών.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν: η Βουλευτής κα Μαρία Τριανταφύλλου, ο π. Υπουργός κ. Δημήτρης Στρατούλης, ο π. Βουλευτής κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Σταύρος Καραγκούνης υποψήφιος Βουλευτής, ο Παναγιώτης Χολής, Πρόεδρος ΠΑΝΣΥ, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ, κ. Αλέκος Σάββας, εκπροσωπώντας και τον Σύλλογο Χρυσοβιτσάνων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριχωνίδας, Δημήτρης Χριστόπουλος, ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Βάλτου κ. Δημήτρης Μασκλαβάνος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θυρρείου, Περικλής Μωραϊτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μαχαιράς, Γρηγόρης Τσίντζος και η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Αθηνά Μπούρχα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι» Δημοσθένης Κουτσομπίνας, ο π. Πρόεδρος Κοινότητας Φυτειών Στάθης Μπέτσης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μπαμπίνης Αποστόλης Κομπλίτσης και ο π. Πρόεδρος Σπύρος Μπενέκος, ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Φίλιππος Σαμαλέκος εκπροσωπώντας τον συνδυασμό « Ξηρόμερο – Δύναμη Ελπίδας – Ανατροπή τώρα», μέλη, της Ομοσπονδίας, των  Συλλόγων Μελών της, του Συλλόγου Φίλοι της Βελανιδιάς, φορέων και δημοτών της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή στις κατηγορίες νέων

Eπισκέψεις
To δικτυακό μας τόπο έχουν επισκεφθεί 163638 φορές 16401 μοναδικοί επισκέπτες.
Τοποθεσία

Δείτε την ακριβή θέση των γραφείων του συλλόγου και του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου σε Google maps
Χορηγοί

©2009 Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ
Web developement & design: QV-WEB